Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 9:00 μ.μ. "Για τα Κοινά της Ελευθερίας" Ομιλία - Ανοιχτή Δημόσια Συζήτηση


ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ [Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες] http://voidnetwork.blogspot.com/
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΟΜΙΛΙΑ | ANOIXTH ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
ΤΡΙΤΗ 3/2/2015 
ΩΡΑ: 21.00
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο 
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Ρ. ΠΑΛΑΜΗΔΗ 3 | ΨΥΡΡΗ, ΑΘΗΝΑ
Ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας Αλέξανδρος Κιουπκιολής μιλά με αφορμή το βιβλίο του «Τα Κοινά της Ελευθερίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάρχεια
Από το Κενό Δίκτυο θα μιλήσουν ο Γ. Ραουζαίος & o Γ. Σωτηρόπουλος
Τα «κοινά», οι συλλογικοί, φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι που διαχειριζόμαστε από κοινού με συμμετοχικές πρακτικές, αναδεικνύονται σήμερα στην κριτική θεωρία και πράξη ως ένας από τους βασικούς κόμβους της αυτόνομης ανοικοδόμησης της ζωής. Η ενδυνάμωσή τους δεν πλουτίζει μόνο την εμπειρία της κοινωνικής αυτοκυβέρνησης μέσα από αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς και κοινότητες σε πολιτισμικούς χώρους, στην εκπαίδευση, το διαδίκτυο, την κατανάλωση και την παραγωγή. 
Κτίζει εδώ και τώρα τα μικροθεμέλια της καθημερινής επιβίωσης και συμβίωσης με τους όρους των άλλων κόσμων στους οποίους προσβλέπουμε, εξασφαλίζει τις υλικές και θεσμικές προϋποθέσεις της μετάβασης προς αυτούς και διαπλάθει την άλλη εξισωτική ηθική της κοινής αυτοδιεύθυνσης. 
Η αργή μεταμορφωτική δύναμη της επανάστασης η οποία μετασχηματίζει έννοιες, σχέσεις, δομές, σημαίνοντα και σημαινόμενα, δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο παρά την δημιουργία ενός ευρύτατου ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, το οποίο θα αποτελεί την κεντρική δυναμική της επαναστατικής διαδικασίας. Από την στιγμή που η επαναστατική κουλτούρα της πανανθρώπινης απελευθέρωσης διαχυθεί ευρέως κοινωνικά θα γίνει κυρίαρχη κουλτούρα στην θέση της κουλτούρας της κυριαρχίας, ηγεμονεύουσα κοινωνική κουλτούρα ενάντια στην κουλτούρα όλων των ηγεμόνων.
ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ 
[Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες]
Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής γεννήθηκε (1975) και μεγάλωσε στην Αθήνα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Σπούδασε ελληνική φιλολογία (κλασσική κατεύθυνση) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική θεωρία στα Πανεπιστήμια του Έσσεξ και της Οξφόρδης. Σήμερα διδάσκει σύγχρονη πολιτική και κοινωνική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου. Τα ερευνητικά και πολιτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεωτερική σύλληψη της ελευθερίας, τη φιλοσοφία του δικαίου, τις θεωρίες και τα πρότυπα της δημοκρατίας, την ανάλυση και την κριτική της εξουσίας.
Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Radical Democracy and Collective Movements Today. The biopolitics of the multitude versus the hegemony of the people, συλλογικός τόμος με επιμέλεια Α. Κιουπκιολή και Γ. Κατσαμπέκη (Ashgate, Λονδίνο 2014), Freedom after the critique of foundations. Marx, liberalism and agonistic autonomy (Palgrave-Macmillan, Hampshire 2012), και Πολιτικές της ελευθερίας. Αγωνιστική δημοκρατία, μετα-αναρχικές ουτοπίες και η ανάδυση του πλήθους (Εκκρεμές, Αθήνα 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου