Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, 6:00 μ.μ. και μετά ---Στενές επαφές φύλου, σεξουαλικότητας και χώρου--- Καλλιτεχνικό Συμβάν στο Εμπρός εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Μαρνελάκη

Τι είναι χώρος; Πως δημιουργείται, πως αλλάζει; Κατά πόσο μας διαμορφώνει ο χώρος; Πόσο σημαντική είναι μια έμφυλη προσέγγιση στο χώρο; Τι χώρους δημιουργεί ο λόγος, μια σκέψη, μία λέξη; Πως μπορεί να δημιουργηθεί χώρος όπου μπορείς να ακουστείς, αλλά και να ακούσεις; Πως μπορούν τα σώματα να βρίσκουν χώρο να συναντιούνται στην πόλη; Ποιές είναι οι νεες χωρικότητες που δημιουργούνται στις μετατοπίσεις και στον κατακερματισμό;
Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν την ομάδα. Η ομάδα του απογεύματος της Τετάρτης δημιουργήθηκε απο μία διάθεση αναγνώσεων μαζί, των κειμένων του αρχιτέκτονα Γιώργου Μαρνελάκη, με τον τίτλο "Στενές επαφές φύλου, σεξουαλικότητας και χώρου" από τις εκδόσεις FUTURA σε συνεργασία με το ΕΜΠ, με την επιμέλεια των συνεργατών του. 
Οι αναγνώσεις έγιναν συγχρόνως προσωπική και ομαδική βαθειά εμπειρία, για να κατανοήσουμε το σώμα μας και πως αυτό μπορεί να υπάρξει εκτεθειμμένο και ευάλωτο πολιτικά στην πόλη και στο χώρο. Μια πόλη που λειτουργεί με αποκλεισμούς, εξαιρεσεις, βία μέσα στην παγκοσμιότητά της. Αντιμετωπίζοντας μαζί θέματα φύλου και σεξουαλικότητας σε σχεση με τον χώρο, οι αναγνώσεις έδωσαν μια δυνατότητα για συλλογικό προβληματισμό και σκέψη για θέματα που μας απασχολούν και αφορούν το σώμα μας, τους χώρους όπου ζουν τα σώματά μας και τη πόλη.
Τα κείμενα μας βοήθησαν να ξεφύγουμε απο τα στερεότυπα και τα διπολα που δεσμεύουν την αντίληψη κανονιστικών δομών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, απο τις στρουκτουραλιστικές διαρθρώσεις που υπάρχουν στην κοινωνία, στο ιδιο το σώμα της πόλης .
Tα κείμενα του «Στενές επαφές...» μας αφορούν άμεσα καθώς είμαστε μέρος του χωροχρόνου του αυτοδιαχειριζόμενου κατειλημμένου θεάτρου Εμπρός, χώρος που επιδιώκεται να είναι ανοιχτός στις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης, κοινό αγαθό, ενάντια στους διαχωρισμούς και στον φόβο, μέσα από μια πολιτιστική πολιτική αναδυόμενη από ρωγμές και αντιθέσεις. 
Σας καλούμε την βραδιά 11/2/15 μετά τις 6.00 μμ να περιπλανηθούμε μαζί στο χώρο του Εμπρός, και να συμμετέχετε στον διάλογο με αυτόν. Η ομάδα της Τετάρτης, μέσα από μια δράση, προσωπικές εμπειρίες, εγκαταστάσεις καλλιτεχνών που σχετίζονται με τα κείμενα και μια σειρά εισηγήσεων προτείνει μια αποδοχή της κουηρ συνθήκης μας, πέρα από το διαχωρισμό των φύλων,ως μια συνθήκη ενάντια κανονικό, τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων με τα οποία βιώνουμε το χώρο, και την αναδημιουργία της πόλης ως απελευθερωτικό τόπο. Έναν χώρο-χρόνο για το απροσδόκητο, τη δοκιμή, την χειρονομία και το μοίρασμα. 
Περισσότερα σε .pdf
---------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για τις 11/2
-----------------------------
7-7.30μμ
«Ανάποδες Ιστορίες». Δράση της ομάδας της Τετάρτης
**Εύη Λορενζάτου, Κ.Η., Μαρία Ζαχαρογιάννη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Χριστίνα Θωμοπούλου

7.30 - 8.30μμ
Δράσεις –Performance, Εγκαταστάσεις βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφία -σε όλους τους χώρους του Εμπρός **Δράσεις Performances 
«Μιά γυναίκα δύο κώλοι παραμύθι βιτριόλι» «Anosia» - Eυα Κολιοπάντου - Στέφανος Χανδέλης, Παύλος Αβούρης, Κωσταντίνος Ματσούκας/ «clickOn»: Έρη Κολέζη(εγκατάσταση) και Estevi Roja, Ευγενία Αλεξοπούλου (περφόρμανς) / «Το προσφυγάκι» : Άγγελος Σκούρτης/ «Φυλακισμένοι»: Ρασίντ.
**Εγκαταστάσεις
«Από τη Βερανζέρου στη Σολωμού» : Μαρία Βέλλιου// «Ναρθηξ» : Λιάννα Γιαννακού, Μάγδα Κρυσταλλινού, Στέφανος Χανδέλη // «Urban Drag»: Δέσποινα Μιχαηλίδου // «Soothing Bukowski»: Θάλεια Ραυτοπούλου // «Λαβ Στορυ» Μάγδα Κρυσταλλινού // «Ορίστε- specify» : Ζωή Λιανοστάθη // Ροζίτα Γκατζούλη // Κώστας Πλέσσας // Dragon Li // Κατερίνα Παπαζήση

8.30-11μμ
Ανοιχτή Συζήτηση: θεωρία και βίωμα. Διάλογος γύρω από τα 7 κείμενα του βιβλίου "Στενές επαφές φύλου, σεξουαλικότητας και χώρου"
**Συμμετέχουν με εισηγήσεις:
Ειρήνη Αβραμοπούλου, Αθηνά Αθανασίου, Κατερίνα Ρίγγλη, Λουκάς Ελευθερίου, Ηλίας Κατής, Μαρία Ζαχαρογιάννη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Χριστίνα Θωμοπούλου, Nuru Sheikh καθώς και η ομάδα που επιμελήθηκε το βιβλίο. 
 
11μμ
Γιορτή φαγητό «παράξενη κοπέλα»
 
------------------------------------------------------------------
 
***Το βιβλίο «Στενές επαφές φύλου, σεξουαλικότητας και χώρου» μπορείτε να βρείτε στα βιβλιοπωλεία και στις εκδόσεις Futura. Οι τίτλοι των 7 κειμένων του βιβλίου είναι
* "Γράφοντας από το περιθώριο και ποια η συνεισφορά του στην ανθρωπολογία των φύλων"
"Είναι το δίπολο πολιτισμός/φύση οικουμενικό;"
* "Είναι η "σεξουαλικότητα" για τις "λεσβιακές/γκέι σπουδές" ότι το "φύλο" για τις"γυναικείες σπουδές"; Πεδία "κατάλληλα αντικείμενα" και πολιτική της γνώσης"
* "Ανδρική γκέι κουλτούρα ενάντια στον 'ομοφυλόφιλο'; Γεωγραφίες και ιστορίες νοημάτων και πρακτικών"
* "Το 'δημόσιο σεξ' ως απορρύθμιση της τάξης της πόλης"
* "Η επίμονη σωματικότητα της οδού Αθηνάς"
* "Πόλη του AIDS. Προς μια ριζοσπαστική θεώρηση του 'παγκοσμίου'"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου