Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ. Οdyssey Works: Περφόρμανς για 1 άτομο.

Θα μπορούσε μια περφόρμανς να είναι σχεδιασμένη για έναν μόνο άνθρωπo; 

Ανοιχτή Συζήτηση και παρουσίαση στο ΕΜΠΡΟΣ της δουλειάς της κολλεκτίβας περφόρμανς OdysseyWorks με τον Abraham Burickson
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2015, 7μμ. 
Το Odyssey Works είναι κολλεκτίβα περφόρμανς που δημιουργεί μεγάλης διάρκειας (24ωρες με 36ωρες) περφόρμανς-εμπειρίες οι οποίες σχεδιάζονται ειδικά για ένα άτομο. Οι περφόρμανς ποτέ δεν επαναλαμβάνονται.
Το άτομο για το οποίο γίνεται η περφόμανς είναι συνάμα το κοινό, ο "πρωταγωνιστής" / η «πρωταγωνίστρια» και το "θέμα" γύρω από το οποίο σχεδιάζεται η δράση.
Το σενάριο της δράσης εκτυλλύσεται σε μια διαδρομή, από το μέρος όπου ζει το άτομο αυτό, μέσα, έξω, σε γνωστά και άγνωστα για το άτομο μέρη. Στη διαδρομή-περφόρμανς μπορεί ακόμη να οδηγήσει το άτομο αυτό εκτός του μέρους όπου ζει. Στις περφόρμανς αυτές ο ένας "συμμετέχων" είναι ο ήλιος γύρω από τον οποίο γυρίζουν οι πλανήτες-περφόρμερ/ερευνητές. Στο βιβλίο τους «The map is not the territory" η Ayden Grout γράφει ότι οι περφόρμανς αυτές είναι σαν να γράφεις ένα γράμμα σε κάποιον: μπορεί να του απευθύνεται προσωπικά βαθιά, αλλά και συγχρόνως να αφορά πολλούς ανθρώπους.
Το Odyssey Works ξεκίνησε το 2001 από τον Abraham Burickson και τον Matthew Purdon.
Στην ομάδα συνεργάζονται εικαστικοί, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, χορευτές, συνθέτες, μουσικοί,ηθοποιοί, ψυχολόγοι, που προσπαθούν να να εξετάσουν και να επανανοηματοδοτίσουν παραδοσιακές προσεγγίσεις των παραστατικών τεχνών και περφόρμανς, του site specific, της συμμετοχική τέχνης, καθώς και τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και "κοινού". Όπως έγραψαν για το Odyssey Works οι New York Times: "Η ιδέα είναι μια όμορφη αναποτελεσμικότητα: ένα μικρό, αλλά συνάμα απείρως πιο επηρεασμένο [εμπλεκόμενο] κοινό". Η ομάδα πειραματίζεται με στόχο την άρθρωση νέων τρόπων αλληλεπίδρασης με το "κοινό". Αναζητά μια βαθύτερη επίδραση που μπορεί να έχει το έργο της στην κοινωνία, μέσα από το προσωπικό βίωμα...
Στην παρουσίαση της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου, 7μμ στο «ΕΜΠΡΟΣ», ο Abraham Burickson, ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας Odyssey Works, θα μιλήσει για τη δουλειά και τη μεθοδολογία της ομάδας, θέτοντας προβληματισμούς πάνω στη σύγχρονη περφόρμανς.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά, με ελληνική μετάφραση.
http://www.odysseyworks.org/
https://www.facebook.com/events/826399540760660/?fref=ts
Ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Ρήγα Παλαμήδου 2
Ψυρρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου