Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. Beyond Borders: Concert for Freedom


Hector...Αλέξης...Berkin...Michael...
Hector Pieterson:  Δολοφωνήθηκε από την αστυνομία της κυβέρνησης του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική το 1976 σε διαμαρτυρία για την γλωσσική επιβολή στο σχολείο. Ήταν 13 ετών.
Αλέξης Γρηγορόπουλος: Δολοφoνήθηκε εν ψυχρώ από ασtυνομικό στα Εξάρχεια το 2008. Ήταν 15 ετών.
Berkin Elvan: Δολοφωνήθηκε κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης αφού αστυνομικός έριξε κάλυκα δακρυγόνου που τον χτύπησε στο κεφάλι. Μετά από 269 μέρες σε κόμμα, απεβίωσε το 2014. Είχε πάει να πάρει ψωμί. Ήταν 15 χρονών.
Michael Brown: Δολοφωνήθηκε εν ψυχρώ από 6 σφαίρες που έριξε αστυνομικός μετά από λογομαχία στο Ferguson, Missouri (ΗΠΑ) το 2014. Ήταν 18 χρονών.
*                                              
Αυτά είναι λίγα ονόματα από την ατελείωτη λίστα παιδιών και νέων που έχουν στερηθεί με εγκληματικούς τρόπους την ελευθερία τους, χάνοντας άδικα τη ζωή τους από βία αστυνομίας και κυβερνήσεων πίσω από τις καθεμιά από αυτές.  Πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν δολοφονηθεί αγωνιζόμενα για την ελευθερία ή και ακόμη στην καθημερινή ζωή στα μέρη όπου ζούνε, σε βόλτες σε γειτονιές και σε δρόμους της πόλης. Ξεσηκώνονται πόλεις ολόκληρες αλλά τα περιστατικά συνεχίζονται...
Με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα (5 Δεκεμβρίου), και τα 6 χρόνια μετά από τον δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου), μία βραδιά αφιέρωμα που ενώνει ιστορίες παιδιών, νέων και μεγάλων, της Νότιας Αφρικής με το εδώ της Ελλάδας – και όχι μόνο - για αξίες ισότητας, ελευθερίας, απαλλαγμένα από ρατσιστική βία. 
Ο Μαντέλα είναι από τους τυχερούς για τους οποίους ο αγώνας είχε διάρκεια μεγάλη. Τι μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία του Μαντέλα και να εμπνευστούμε στο σήμερα; Ας είναι η ιστορία όχι ρομαντικοποίηση του παρελθόντος, αλλά αφορμή και τρόπος να αναστοχαστούμε για το τι έχει κατακτηθεί από τότε και πως αντιμετωπίζουμε το παρόν μας.

8μμ εκδήλωση performance - χορός και μουσική από τη Νότια Αφρική και αναγνώσεις

10μμ  *Πάρτυ-γιορτή με αφρικάνικους ρυθμούς*
Όσοι-όσες μπορούμε να φέρουμε μαζί μια μικρή γεύση, λιχουδιά να τσιμπήσουμε παρέα...
 +Poetry performance by Didis & Rigas Diplas
"In dimension: A trip in the dark"

Συμμετέχουν
Mandela Gals, Almasar
στις αναγνώσεις συμμετέχουν 
Βαγγέλης Αργυρόπουλος, Στεύη Θεοδοσίου, Χριστίνα Θωμοπούλου, Violet Kadesha, Χριστίνα Λιόλιου, Σοφία Μάργκα, Steve Oregie, Kαλλιόπη Ροδοκανάκη, Κατερίνα Τσιμούρη

Η εκδήλωση θα είναι στα ελληνικά και αγγλικά
The event will be in english and greek


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου