Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός και το Εργαστήρι Πολλαπλών Τεχνών στα πλαίσια του κοινωνικού προβληματισμού σας προσκαλεί στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:  
Προς μια αυτόνομη κοινωνία. 
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, 20:00 
Εισηγητής ο Νίκος Ηλιόπουλος. 
Απορρίπτοντας τη φιλολογία της κρίσης και του οικονομισμού, ο Νίκος Ηλιόπουλος θα μιλήσει για το τέλος των αξιών, της θρησκείας, της οικογένειας, της παιδείας, της εργασίας. Και παράλληλα για τις πηγές έμπνευσης μιας αυτόνομης κοινωνίας, τη συλλογική αυτοκυβέρνηση, τον έρωτα, την φιλία, τα πολλά νοήματα ζωής. 
Συντονίζει ο δρ. κοινωνικών επιστημών Γιώργος Αναστασόπουλος. 
Λίγα λόγια για τον εισηγητή. 
Ο Νίκος Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Καλαμάτα και από το 1986 ζει στο Παρίσι. Εκεί έμαθε την πολιτική στην πράξη. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα και υπήρξε μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού. Στο Παρίσι, σκέφτηκε αυτήν την πολιτική, είδε ότι ανήκει στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, και την απέρριψε. Χωρίς καθόλου να εγκαταλείψει το πάθος του για τα κοινά, νομίζει ότι υπάρχουν νέοι δρόμοι για την πολιτική. 
Απέκτησε το Δίπλωμα της Σχολής Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών με ένα σύγγραμμα που φέρει τον τίτλο "Πολιτική συμμετοχή και πολιτική απάθεια στη σημερινή Ελλάδα 1960-1990" και που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Κορνήλιου Καστοριάδη. Το πολύπλευρο έργο του σημαντικότατου αυτού στοχαστή, ο οποίος ήταν δάσκαλός του σεβαστός και φίλος ακριβός, τροφοδοτεί έκτοτε τις δικές του ανησυχίες και εμπνέει τις δικές του έρευνες.  
Είναι διδάκτωρ "Κοινωνικών επιστημών" (Πανεπιστήμιο Paris X) και η διατριβή του έχει τίτλο: "Participation et apathie politiques dans la France contemporaine (Ve Republique de 1958 a nos jours)" ["Πολιτική συμμετοχή και πολιτική απάθεια στη σημερινή Γαλλία (5η Republique, από το 1958 έως σήμερα)], Αtelier National de Reproduction des Theses, Lille 2005.  
'Εχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά τα έργα του:  
Νέοι δρόμοι για τη δημοκρατική πολιτική σκέψη, κριτική παρουσίαση του πολιτικού στοχασμού του Κορνήλιου Καστοριάδη, εκδ. Θεμέλιο, 2005 
Άλλες στάσεις ζωής, δοκίμια πολιτική σκέψης, εκδ. Νησίδες, 2013 
Συμμετείχε στο συλλογικό έργο Ψυχή, λόγος, πόλις, εκδ. Ύψιλον, 2007. 
Άρθρα του δημοσιεύονται εκτός των άλλων στις ιστοσελίδες: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου