Το βασικό ζητούμενο για έναν περφόρμερ (ηθοποιό, χορευτή, τραγουδιστή) είναι η αυθεντική, με απόλυτη συγκέντρωση, εμπλοκή του, ψυχή πνεύματι και σώματι στο χωροχρονικό παρόν –στο εδώ και τώρα, δηλ- της καλλιτεχνικής πράξης.
Στο ίδιο ακριβώς στοχεύει η πρακτική της γιόγκα όχι ως παραστατική τέχνη, αλλά ως τέχνη ζωής. Μ’ αυτό τον τρόπο η γιόγκα μπορεί ν’ αποτελέσει το πολυτιμότερο εργαλείο για έναν καλλιτέχνη που ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες.
Πιο συγκεκριμένα, δίνοντας τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει και ν’ αποκτήσει συνειδητό έλεγχο του φυσικού, ενεργειακού, συναισθηματικού, και νοητικού σώματός του, επιτρέπει στον καλλιτέχνη, κάθε στιγμή της σκηνικής του παρουσίας, να εκφράσει την ακέραιη αλήθεια της ψυχής και του πνεύματος, τον πραγματικό εαυτό, αυτόν που ξεφεύγει από το ατομικό επίπεδο και εξυψώνεται στο συμπαντικό, ώστε να ξεπεράσει την απλή αναπαράσταση της πραγματικότητας και να επιστρέψει στον ιερό χώρο απ’ όπου ξεπήδησε εξ αρχής κάθε μορφή τέχνης.
Σ' αυτό το εργαστήριο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις παραστατικές τέχνες μ' έναν πιο εσωτερικό και διαλογιστικό τρόπο που ξεκινάει από την αυτοπαρατήρηση, παραμερίζει τη λογική, και έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού άνευ όρων και την απουσία της επίκρισης. Αυτό οδηγεί το υποκείμενο σε πλήρες άνοιγμα αλλά και επίγνωση των δυνατοτήτων του ενώ , συνάμα, λειτουργεί ως λυτρωτική και θεραπευτική διαδικασία.
Σχεδιασμός Ερευνητικού Εργαστηρίου: Μαρία -Λουίζα Παπαδοπούλου, Τατιάνα Σκανάτοβιτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου