Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τετάρτη 4 Μαρτίου, 8:00 μ.μ. Η Αλίκη δε μένει πια εδώ | Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει ποιήματα της Μυρτώς Τάσιου


Η Αλίκη δε μένει πια εδώ 
Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει ποιήματα της Μυρτώς Τάσιου
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 | 20:00 | Θέατρο Εμπρός
Η Μυρτώ Τάσιου γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1967. Μητέρα της είναι η Κατερίνα Γώγου, ηθοποιός και ποιήτρια και πατέρας της είναι ο Παύλος Τάσιος, σκηνοθέτης.
Και οι δύο πέθαναν νέοι.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιογραφικό της σημείωμα:
Όταν ήμουν μικρή, πήγα στη Σχολή Μοντεσόρι και μετά έβγαλα μια καλών τεχνών, γιατί είχα πάθος για τη ζωγραφική. Μετά ειδικεύτηκα στη βυζαντινή τέχνη. Άρχισα να δουλεύω με τον Μιχάλη Αγγελιδάκη. Στο μεταξύ έκανε μπαμ η επιτυχία της Κατερίνας. Δυστυχώς έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Άρχισε να πίνει και να αυτοκαταστρέφεται με όλους τους τρόπους. Ένιωθα ενοχές που δεν μπορούσα να τη βοηθήσω και μπλέχτηκα κι εγώ μέσα. Ο πατέρας μου με παρακολουθούσε διακριτικά. Μου έκανε την πρόταση να πάω στην κοινότητα Saman στο Παλέρμο κι εγώ δέχτηκα.
Ένα χρόνο μετά το θάνατο της Κατερίνας άρχισα να παίρνω τα πάνω μου. Ξανάρχισα να ζωγραφίζω και να γράφω. Έβλεπα το μέλλον μου με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι αναμνήσεις έγιναν πεταλούδες, πέρασαν. Είκοσι χρόνια πέταξαν. Το μόνο που ζητάω είναι να ζήσω ελεύθερη χρωματιστά.
Το βιβλίο είναι ένα πέρασμα απ’ το παρελθόν στο μέλλον. Μια συνέχεια από το θάνατο στη ζώη, απ’ το ψέμα στην αλήθεια. Η Αλίκη είναι η ψυχή μου που θέλει να ξεφύγει απ’ την κόλαση, φυλακισμένη είκοσι χρόνια τώρα. Καταλαβαίνει πως μόνη της θα γλείφει τις πληγές της. Μόνη της θα περπατάει πάνω στ’ αγκάθια. Η αγάπη πονάει. Πονάει όπως η αλήθεια. Και ό,τι γράφω σε αυτές τις ρίγες είναι αλήθεια. Η φαντασία μου παρέμεινε ίδια. Τώρα είμαι ελεύθερη, μεθυσμένη από ήλιο. Ζω, ξαναζώ. Νιώθω τις λέξεις που η μια δίπλα στην άλλη κάνουν προτάσεις ολόκληρες από ωραίες ή άσχημες εικόνες. Παίζω με τη φωτιά. Διηγούμαι παιδιά ευαίσθητα που δεν άντεξαν ντρόγκα και αλκοόλ. Σίγουρα ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Εγώ κατάφερα να την κοπανήσω. Να με. Η Αλίκη δε μένει πια εδώ. Σε ένα ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων. Περπατάω με το κεφάλι ψηλά. Νίκησα. Τώρα η ψυχή μου ησύχασε. Αυτό το βιβλίο το χαρίζω σε όποιον αγωνίζεται ακόμα, γιατί «la vita è bella». 
Ποιήματα της Μυρτώς θα διαβάσει η Όλια Λαζαρίδου
Ποιήματα της Κατερίνας θα διαβάσουν οι: Σόφια Γεωργοβασίλη, Δανάη Ρούσσου, Αθηνά Δεληάδη, Αγγελίνα Γεροστάθη, Έλενα Μεγγρέλη 
Θα ακουστούν δύο κείμενα για την ποίηση της Κατερίνας Γώγου γραμμένα από τους: Σαμσών Ρακά και Silent Crossing και ένα για τη Μυρτώ Τάσιου από τη Γλυκερία Μπασδέκη
Συμμετέχει ο Σταύρος Τσιώλης και η Μελίνα Τανάγρη που θα μας πει το άνθος του Κωστή Παλαμά
Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συζήτηση και η Καλλιόπη Τακάκη θα επιμεληθεί τη μουσική.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα σερβίρεται δωρεάν κρασί.
Θέατρο Εμπρός
Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή
Είσοδος Ελεύθερη 
*η εκδήλωση γίνεται για την οικονομική ενίσχυση της Μυρτώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου