Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ 3ΜΕΡΟ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  19/4
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ 3ΜΕΡΟ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ

17.00-18.00 Ομιλία και προβολή υλικού από τους Γιατρούς του κόσμου (σε σχέση με την περίθαλψη μεταναστών από ρατσιστικές επιθέσεις).(Κεντρική σκηνή)

18.00-19.30 Προβολή οπτικού ντοκουμέντου από Συρία, και συζήτηση για το συριακό καθεστώς με αφορμή τη ζωντανή μαρτυρία μιας οικογένειας Συρίων μεταναστών. (Κεντρική σκηνή)

19.30-21.00 Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα δικαιώματα των μεταναστών και γενικότερα των θυμάτων παντός είδους ρατσισμού. Συμμετέχουν : Γιατροί του κόσμου, στέκι μεταναστών, πρωτοβουλία ενάντια στη δίωξη των οροθετικών γυναικών. (Κεντρική σκηνή)

21.00-22.30 Προβολή της ταινίας του R.W Fassbinder «Ο Έλληνας γείτονας»
Εκπληκτική αποτύπωση των αντιδράσεων του μικρόκοσμου μιας δυτικογερμανικής πολυκατοικίας απέναντι στην έλευση ενός «ακοινώνητου» έλληνα μετανάστη. Λεπτομερειακή καταγραφή του περάσματος των περισσότερων ενοίκων από την αρχική υπεροπτική περιέργεια στη σταδιακή ξενοφοβία και, τελικά, στο ανοιχτά ρατσιστικό ξέσπασμα.(Κεντρική σκηνή)

Η βραδιά θα κλείσει με συλλογική κουζίνα από το στέκι μεταναστών και γλέντι 

ΣΑΒΒΑΤΟ  20/4
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ 3ΜΕΡΟ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ

11.00-14.00 Παιδική γωνιά. Το δημιουργικό εργαστήρι της Παιδικής Γωνιάς του Ανταλλακτικού Παζαριού Βιβλίων κ.ά. Αγαθών  Πλ. Συντάγματος, θα εμψυχώσει η Ηλέκτρα Μήτσουρα (θεατρολόγος), με βάση ένα παραδοσιακό κι ένα αφρικανικό παραμύθι. με θεατρικά παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική, κίνηση, αυτοσχεδιασμούς, δημιουργική διάδραση.
Face painting, μπαλονοκατασκευές (Κεντρική σκηνή)

14.00-14.30, διάλειμμα για φαγητό για τα παιδιά

14.30-16.00 Προβολή της ταινίας του Γ. Τάλλας «Το ξυπόλυτο τάγμα» (1954) (Φουαγιέ)
Μια εμπνευσμένη ταινία περιπέτειας που έκανε πρεμιέρα μόλις το 2007, ένα έξοχο δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού που αναγνωρίσθηκε διεθνώς, αλλά όχι στην Ελλάδα, που αφηγείται την ιστορία των παιδιών του Παπαφείου ορφανοτροφείου και την προσπάθειά τους να επιβιώσουν τα σκληρά χρόνια της κατοχής στους δρόμους όταν οι Γερμανοί κατακτητές επιτάξανε το Ορφανοτροφείο και τα ανάγκασαν να το εγκαταλείψουν.

14:00-18.00 Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα του παιδιού- αντιφασιστική-αντιρατσιστική εκπαίδευση: παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού (Κεντρική σκηνή και πάνω χώρος) http://noracismschools.blogspot.com
Συντονισμός: Δίκτυο εκπαιδευτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιρατσιστική εκπαίδευση-Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας

14.00-14.30 Συγκέντρωση στην κεντρική σκηνή και εισαγωγή
Νίκος Γκόβας, υλικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Ράνια Ελ Αμπάσυ, τα Εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεθνούς Αμνηστίας Μαριάννα Ασημακοπουλου, δράσεις από το Κέντρο Ημέρας "Βαβέλ" ,14.30-18.00 Εργαστήρια (Επάνω όροφος)
Εργαστήριο 1: Ματίνα Μάγκου, σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Σχεδίων Νεολαίας, μέλος της Δεξαμενής Εκπαιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης
«Πυξίδες στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα- το COMPASS και το COMPASITO»
Εργαστήριο 2: Αθηνά Καραβόλτσου, Εκπαιδευτικός Αγωγής Υγείας (Msc), Θεατρολόγος (Mst), Μαθηματικός
«Σχολική βία: θύτες, θύματα, θεατές- θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το δημοτικό και το γυμνάσιο»

14.30-16.30  Με νύχια και με δόντια (Αφγανική κοινότητα), ομιλία με τίτλο "Το πλαίσιο που διέπει τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό/ ο ρόλος των κοινοτήτων"(Νικόδημος από Assante) (Κεντρική σκηνή)

16.30-18.00  Δικαιώματα του Παιδιού και αντιφασιστική εκπαίδευση (Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας) (Κεντρική σκηνή) 
Αμαλία Βασιλακάκη - Η Γκερνίκα του Πικάσσο: πώς ένας πίνακας
μπορεί να συμβάλλει στην αντιφασιστική εκπαίδευση.
Μπάμπης Μπαλτάς - προβολή του φιλμ΄'Οι φιλίες των παιδιών' (2012)
του Σωκράτη Γαλιατσάτου - εισήγηση στα δικαιώματα ελευθερίας και χώρου των παιδιών (με βάση το σχολικό έντυπο του 35ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, 'Οι φιλίες των παιδιών' (2008 - 2013)) κι ένα ποίημα ως μότο
Πικάσσο - αρπάζεις το Θάνατο/ από τους καρπούς των χεριών/
και τον παλεύεις ωσάν ωραίο και ευγενικό Μινώταυρο/
που όσο χάνει εκείνος το αίμα του/ τόσον εσύ αντριεύεσαι.
Οδυσσέας Ελύτης (Κεντρική σκηνή)

18.00-18.30  (προετοιμασία θεάτρου του καταπιεσμένου)

18.30-21.00  Συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ : "Όχι στο ρατσισμό απ'την κούνια" από την Ώσμωση & την Ένωση Αφρικανών Γυναικών σε συνεργασία με την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου. (Κεντρική σκηνή)


21.00-23.00 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος (συστημικό φαινόμενο;)-αίτια, αποτελέσματα και τρόποι αντιμετώπισης.
Εισηγήσεις από Δ. Ψαρρά ("Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής"), Μπάμπη Μαγουλά (Δοκιμή κοινωνικής χειραφέτησης και απελευθερωτικής δράσης) (Κεντρική σκηνή)

23.00-01.15 Προβολή της ταινίας των F.Lang & BBrecht «Και οι δήμιοι πεθαίνουν»
Η μπρεχτική λογική του Εσύ κι Εγώ προϊδεάζει για το «Και οι Δήμιοι Πεθαίνουν!». Η ιστορία βασίζεται στην πραγματική δολοφονία του Ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, σύμβολο της αγριότητας του Γ' Ράιχ, από Τσέχους αντάρτες και εξιστορεί τις έρευνες για την ανεύρεση του δολοφόνου. Το πιο πολιτικό έργο της φιλμογραφίας του Λανγκ και μία από τις συγκλονιστικότερες ενέργειες του αντιφασιστικού αγώνα στην Πράγα. (Κεντρική σκηνή)

Κουζίνα  «Ο Άλλος Άνθρωπος».

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ 3ΜΕΡΟ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ

11.00-14.00 Παιδική γωνιά Θεατρικά παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική, κίνηση, αυτοσχεδιασμοί, δημιουργική διάδραση, face painting, μπαλονοκατασκευές (Κεντρική σκηνή)

14.00-14.30  Προβολή των ταινιών:
-Κινουμένων σχεδίων του WDisney «Εκπαίδευση για θάνατο»
Σχετικά άγνωστη αντιναζιστική ταινία του Walt Disney που παρουσιάστηκε στις αμερικανικές αίθουσες το 1943 και σήμερα θεωρείται νομικά κοινό κτήμα. Παρουσιάζει την ανατροφή των παιδιών στο καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας. και –Μικρού μήκους  του Pepe Danquart «Ο λαθρεπιβάτης»
Το Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης) έχει κερδίσει το όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994.Θέμα της, η καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ: Ένας νεαρός νέγρος μπαίνει σε τραμ, μια ηλικιωμένη του φαίρεται άσχημα και μονολογώντας τον προσβάλλει συνεχώς και αυτόν, αλλά και τους άλλους μετανάστες. Στο τέλος ο νεαρός νέγρος, παίρνει την εκδίκησή του. Οι υπόλοιποι επιβάτες παρακολουθούν σιωπηλοί τα γεγονότα.(Κεντρική σκηνή)


14.30-17.00 Προβολή της ταινίας του EKlimov «Έλα να δεις»
Έχοντας αποσπάσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, βραβείο Fipresci, στο Φεστιβάλ Μόσχας το 1985, η αντιπολεμική ταινία του Ρώσου δημιουργού, Έλεμ Κλιμόφ, κατατάσσεται μεταξύ των αριστουργημάτων του κινηματογράφου.
Διαδραματίζεται στη Λευκορωσία 1943, όπου οι Γερμανοί ναζί καταστρέφουν ολοσχερώς 618 χωριά καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 2.2 εκατομμύρια Λευκορώσοι.
Η αριστουργηματική ταινία του Έλεμ Κλίμοφ είναι ένα συγκλονιστικό έπος των φρικαλεοτήτων των ναζί και αποτελεί μια βίαιη καταδίκη του πολέμου. Η ταινία ακολουθεί ένα 12άχρονο αγόρι, τον Φλόρια (που τον υποδύεται υποδειγματικά ο Aleksei Kravchenko).(Κεντρική σκηνή)

17.00-18.00 «Διαπόμπευση» (work in project) από την ομάδα act-art (με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα γεγονότα της παράνομης δίωξης των χρηστριών Οροθετικών Γυναικών του κέντρου της Αθήνας και της παρουσίασης τους ως μιάσματα της ελληνικής κοινωνίας, φορείς όλων των κακών.) (Φουαγιέ και κεντρική σκηνή)


18.00-20.00 Ανοιχτή Συνέλευση Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός.

20.00-23.30 ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Duoyu
Grain
Kernel Coremode & Sissy Doutsiou
Magic de spell
Lost bodies
Ποίηση: Τάσος Σαγρής , Ορέστης Μπατάκης
Visual art: Void network

Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας των Δ.Γερονίκου, Άγγελου Καλοδούκα και Δημήτρη Γκόλτση στους χώρους του μπαρ, φουαγιέ και κεντρικής σκηνής, καθώς και Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου