Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημέρωση και Πρόσκληση για Συνάντηση:
 Το Σάββατο 04 Οκτωβρίου, 5.00μμ - 8.00μμ, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός


Από την ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ & ΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ

Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Εμπρός, η πρώτη συνάντηση της ανοιχτής ομάδας δράσης απέναντι στη συνεχιζόμενη αστυνομική βία, αυθαιρεσία και τον όλο και πιο άγριο εκφασισμό στην καθημερινότητα όλων. Σκοπός των συμμετεχόντων της ανοιχτής αυτής ομάδας συνεκπαίδευσης και αφύπνισης είναι να σχεδιάσουν, από κοινού, πρακτικές, εκδηλώσεις και δράσεις:
Κοινωνικής
Πολιτικής
και Καλλιτεχνικής παρέμβασης 
Αρχικά, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η επιθυμία στη διάρκεια των συναντήσεων να λειτουργούμε χωρίς συντονιστές και να προσπαθούμε με αυτοέλεγχο να μη μακρηγορούμε, ώστε να δίνεται σε όλες τις φωνές η ευκαιρία να εκφραστούν, να ακουστούν και συνυπολογιστούν, για ουσιαστική ζύμωση και συνδιαμόρφωση των απόψεων και αποφάσεων όλων των παρόντων. Μιας και όλες/οι κουβαλάμε κομμάτια απ΄ το εξουσιαστικό πατριαρχικό Συστημικό μοντέλο,  κάτι που θέλουμε να υπερβούμε και ανατρέψουμε, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να τηρούμε μίνιμουμ κανόνες αυτοπεριορισμού του εγώ, αυτοσεβασμού και σεβασμού του άλλου, δηλαδή, για να μπορούμε όλες και όλοι να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να στοιχειοθετούμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας, ήρεμα κι απλά, όπως, π.χ.
Να μην παρεμβαίνουμε, με ερωτήσεις, αντιρρήσεις, επικρίσεις και διακόπτουμε τον άλλο την ώρα που μιλάει
Να μη μιλάμε δυο-δυο ή όλοι μαζί, γιατί αυτό χτυπάει, καίρια, το χτίσιμο μιας οριζόντιας/ζωντανής δομής συνύπαρξης, αναπαράγοντας τα συστημικά, κάθετα μοντέλα λειτουργίας
Να περιμένουμε η/ο ομιλήτρια/ης να ολοκληρώσει για να πάρουμε το λόγο, με τη σειρά, που κάθε φορά ορίζεται από μόνη της, από την επιθυμία, δηλαδή, των παρόντων να μιλήσουν.
Να περιορίζουμε τον εαυτό μας να μην αλλάζει θέμα, επειδή κάποιο θέμα δεν του αρέσει ή γιατί το δικό του θέμα το θεωρεί πιο σημαντικό, εδώ και τώρα, προσβάλλοντας την/τον συνομιλήτρια/τη του. 
Ακολούθησε συζήτηση όπου όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις και τις σκέψεις τους ελεύθερα (Brainstorming) για το πώς αντιλαμβάνονται την εικόνα της ομάδας δράσης που έχει αρχίσει να σχηματίζεται αλλά και την έννοια της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Μέσα από αυτό το πλαίσιο συζήτησης είχαν όλοι την ευκαιρία να θέσουν τις απορίες/ερωτήσεις τους όσον αφορά στην ομάδα και τον τρόπο δράσης, αλλά και να προταθούν ιδέες για δράσεις. Συγκεκριμένα προτάθηκε:
Σε κάθε συνάντηση να δημιουργείται λίστα (Ατζέντα) των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν
Η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης (e-mail thread & facebook) για ανταλλαγή και κυκλοφορία ειδήσεων, κειμένων, εκδηλώσεων, κλπ, που αφορούν στη δράση και το σκοπό της ομάδας
Ενημέρωση για τα δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες κατά τις επαφές μας με διεφθαρμένα αστυνομικά στοιχεία (ζητάμε στοιχεία από τον αστυνομικό, γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και τα απαιτούμε)
Επίσκεψη κάποιων συμμετεχόντων στις καταλήψεις συμπαράστασης των Λυκείων της Καισαριανής, μετά την πρωτοφανή αστυνομική βία, με πυροβολισμούς, τρομοκρατία και συλλήψεις των μαθητών του 1ου  ΕΠΑΛ Καισαριανής, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το σχολείο τους 
Επαφή με ομάδες – συλλογικότητες, που θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν αρχικά στη συνδιαμόρφωση της ομάδας και στη συνέχεια στο συντονισμό και την πραγματοποίηση των δράσεων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν πολλές προσωπικές εμπειρίες που αφορούσαν στην αστυνομική αυθαιρεσία και τη βία, που οι περισσότεροι έχουμε δεχθεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Επίσης, εκφράστηκαν απόψεις για τον φασισμό και τη βία που ασκεί ο μέσος πολίτης και πως αυτό προκύπτει μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου. Υπογραμμίστηκε ως σημαντικό ότι πρέπει να γίνει. 

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

Δηλαδή, μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες να οργανώσουμε δράσεις οι οποίες να προσελκύσουν τον κόσμο και να βάλουν ένα «κουκούτσι» στην σκέψη όσων συμμετέχουν (να γίνει ένα Statement). Να γίνουν, επομένως, δράσεις οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν το κοινό και όσα ζει καθημερινά, βάζοντάς το κάθε άτομο σε σκέψεις, μέσα από έναν κατανοητό και στοχευμένο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας το στοιχείο της μάθησης και της αυτομόρφωσης.

Ενημέρωση-> Παρουσία στο μέρος δράσης-> προσέλκυση μέσω κόσμου

Ενημέρωση για το περιστατικό αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια που δέχτηκε ένα ζευγάρι κατοίκων της περιοχής.
Ενημέρωση για την παράνομη κράτηση των Αφρικανών Γυναικών ΄
Ενημέρωση για συμμετοχή στην ομάδα μας της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών και το αίτημα τους να συναντιόμαστε Σάββατα, ώστε να μπορούν οι μετανάστες να συμμετάσχουν.
Ενημέρωση για συμμετοχή στην ομάδα μας της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movement of artists’ with disabilities, που συμμετέχει και στη συνέλευση του Εμπρός.
Συμφωνήσαμε, μέσα από τα προσωπικά παραδείγματα που μοιραστήκαμε στο τραπέζι της 1ης συνομιλίας μας, ότι ζούμε σε μία φασιστική κοινωνία, η οποία προβάλει το φαινόμενο του εκφασισμού σε κάθε του μορφή σε όλες τις πτυχές τις καθημερινότητας μας. Η αυθαιρεσία αγγίζει τους πάντες και είναι κυρίως το αποτέλεσμα της λογικής του ανθρώπου που δεν έχει σκεφτεί και δεν έχει μπει στη διαδικασία να μορφώσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
 Βασικός στόχος λοιπόν της ομάδας είναι:
Η ζύμωση 
Η επιτόπια ή από κείμενα, συνεντεύξεις κλπ, έρευνα του φαινομένου
Η ενημέρωση 
Η αφύπνιση και συνεξέλιξη 
Η συνεκπαίδευση / Μάθηση

μέσα από τις συζητήσεις, που θα κάνουμε και την επεξεργασία των προτάσεων, που θα φέρνουμε, για διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής παρέμβασης. 

Σημαντικό για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση αυτής της ανοιχτής ομάδας δράσης κρίθηκε το άνοιγμα σε άλλες συλλογικότητες, καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και ομάδες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές, οργανώσεις της κοινότητας των ΑμεΑ, των μεταναστών και οργανώσεις της LGBTQI LOATH κοινότητας. Ακολουθώντας, πάντα, το χαρακτήρα του «ΕΜΠΡΟΣ», δε θα γίνουν καλέσματα και ανοίγματα προς Εμπορευματικούς χώρους ή Μ.Κ.Ο και Κομματικές ή Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Καθένας και καθεμία, που μοιράζεται κοινές ανησυχίες, μπορεί να συμμετάσχει ως άτομο και ξεχωριστή οντότητα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα δεν είναι ανοιχτή σε άτομα που ανήκουν σε ξενοφοβικά/ρατσιστικά κόμματα και οργανώσεις ή εκφράζουν τις απόψεις τους.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να δημιουργηθεί μία λίστα με e-mails στην οποία θα προστίθενται τα προσωπικά e-mails των ατόμων που θα συμμετέχουν και ΟΧΙ e-mails που ανήκουν σε εμπορευματικούς χώρους και λοιπούς χώρους.

Μετά την ενημέρωση που είχαμε για την επιθυμία της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, να συμμετέχουν στην ομάδα δράσης, αλλά δεν μπορούν καθημερινές, λόγω σταθερών υποχρεώσεων, αποφασίστηκε, από κοινού, η επόμενη συνάντηση μας να γίνει το Σάββατο 04 Οκτωβρίου, 5.00μμ - 8.00μμ, με την εκφρασμένη παράκληση να τηρηθεί ο χρόνος, δηλαδή, να ξεκινήσει στις 5.00μμ, για να ολοκληρωθεί στις 8.00μμ, δεδομένου ότι όλες/όλοι έχουν κι άλλα πράγματα να κάνουν κι αυτό πρέπει να είναι σεβαστό.

E-mail επικοινωνίας: embrostheater0@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου