Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. "Άνοιξε και κάνα βιβλίο!" (Εκδήλωση - Συζήτηση)

Το βιβλίο, γενικά και αόριστα, είθισται να παρουσιάζεται σαν κάτι ξεχωριστό ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα: επενδύεται συλλήβδην με την αύρα του υψηλού πνευματικού προϊόντος, ανεξάρτητα από το είδος του, πατώντας και στην ιδιαίτερη σχέση καθενός μας με τα (πολύ ιδιαίτερα, ωστόσο) βιβλία μας. Αντίστοιχα, ο «χώρος του βιβλίου» παρουσιάζεται σαν ένα ομογενοποιημένο σύνολο ατόμων που εργάζονται «όλοι μαζί» για το καλό «του βιβλίου» και «των αναγνωστών» – με τον ίδιο τρόπο πάντα: γενικά και αόριστα.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο σκοτάδι των γενικεύσεων. Πίσω από κάθε βιβλίο, όπως και πίσω από κάθε άλλο εμπόρευμα, υπάρχει μια πολυσύνθετη αλυσίδα παραγωγής όπου πλήθος εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων δουλεύει, με γνώση και μεράκι μεν, πρωτίστως όμως για να ζήσει. Ο «χώρος του βιβλίου», πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι ένας ιεραρχικά δομημένος κλάδος παραγωγής, όπου στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους για κάθε εργοδότη ξεχωριστά. Συχνά μάλιστα, και ολοένα συχνότερα όσο προχωράει η κρίση/αναδιάρθρωση της «αγοράς του βιβλίου», το βιβλίο δεν είναι παρά μόνο η αφορμή για την ύπαρξη αυτού του κλάδου παραγωγής, όπου συγκρούονται αντίθετα ταξικά συμφέροντα: τα συμφέροντα των εργαζομένων για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής και τα συμφέροντα των εκδοτών και των βιβλιοπωλών για περιφρούρηση και, ει δυνατόν, συνεχή αύξηση των κερδών τους.
Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ) έχουμε καταφέρει μέσα από την επίμονη δράση μας να αναδείξουμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, στον κλάδο του βιβλίου: επισφάλεια, μαύρη εργασία, εργοδοτικούς εκβιασμούς, απολύσεις, μείωση αμοιβών, αναγκαστική δουλειά την Κυριακή, συνεχή υποτίμηση της εργασίας μας. Με αφορμή την κρίση, και έχοντας στο πλευρό τους το νομοθετικό οπλοστάσιο των μνημονίων, οι εκδότες και βιβλιοπώλες έχουν μετακυλίσει όλο το κόστος παραγωγής στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι αμοιβές να έχουν μειωθεί τόσο πολύ, ώστε ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση.
Έχοντας ως στόχο να θέσει ένα συλλογικό και άμεσο ανάχωμα στη συνεχή επίθεση των εκδοτών στις αμοιβές των μεταφραστών, επιμελητών-διορθωτών, ο ΣΜΕΔ δρομολόγησε και προτείνει τη θέσπιση κατώτατων αποδεκτών αμοιβών. Από την άλλη, ο ΣΥΒΧΑ αντιστέκεται σ’ ένα εργασιακό καθεστώτος που συνεχώς χειροτερεύει (εργοδοτική αυθαιρεσία, απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, συνδικαλιστικές διώξεις κ.ά.). Για τον ΣΥΒΧΑ, είναι ζήτημα σημαντικής προτεραιότητας η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο του βιβλίου. 
Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου, αλλά και του συλλογικού μας αγώνα ενάντια στη συνεχή υποτίμηση της εργασίας μας και της ζωής μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους αναγνώστες, καθώς και όλους όσοι θεωρούν ότι ο κλάδος του βιβλίου αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αγώνα, στην εκδήλωση-συζήτηση:
«Άνοιξε και κάνα βιβλίο!»
…μέσα στις σελίδες του υπάρχουν εργαζόμενοι, εκμετάλλευση, αγώνες

στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρόςτην Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 19:30
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα
Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410 
Τηλ. Επικοινωνίας [νέο]: 6980 972580
Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/
Forum: http://smed.forumotion.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου