Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

4 days stand Queer Festival 8, 9, 10, και 11 Μαϊου
ΤΕΤΑΡΤΗ

15:00-18:00 Workshop: ο κύκλος της αλλαγής,
Σταυρούλα Παπαδόδημα Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια 
Όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς αλλαγές στη ζωή μας περνώντας από διάφορες φάσεις,άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι.Σε αυτό το workshop δουλεύοντας ομαδικά θα δούμε μαζί τα στάδια της Αλλαγής και πώς μπορούμε να πετύχουμε τις αλλαγές που εμείς επιθυμούμε.

18.00 – 19.00 Polyamory - Πολυαμορία - Πολυερωτία
Sky Croeser Queer Activist from Perth Australia
Μια εισαγωγή στην έννοια της Πολυερωτίας και τις διαφορετικές της μορφές. Ακολουθεί συζήτηση με αναφορές σε προσωπικές της εμπειρίες.

19:00-21:00 Αρχιτεκτονική, χώρος, φύλο, σεξουαλικότητα, queer, παρουσία
πειραματικό πάνελ-συζήτηση: Φοίβος Καλλίτσης – ΑρχιτέκτοναςNova Melancholia
(Βασίλης Νούλας & Βίκη Κυριακουλάκου) – Σκηνοθέτες, Andrea Gilbert - Κριτικός
Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων/Οργανώτρια του Athens PRIDE, Γεωργία Σολδάτου
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πολεοδομίας, Κώστας Πλέσσας – Εικαστικός, Χριστίνα Θωμοπούλου - Εικαστικό. Εις μνήμην του Γιώργου Μαρνελάκη.

21:00-21:30 Queers – Αδερφές – Πούστηδες– Λεσβίες – Ανώμαλοι – Γκέι – Ομοφυλόφιλες. Οι λέξεις που φοράμε και τι λένε για μας, παρουσίαση Λύο Καλοβυρνάς.
Οι λέξεις δεν περιγράφουν πραγματικότητες μόνο· τις (συν)δημιουργούν. Μια κουβέντα με τον Λύο Καλοβυρνά για τις λέξεις που φοράμε, που μας φοράνε, που θα θέλαμε να φορέσουμε ή να βγάλουμε από πάνω μας.

21:30-22:00 Re-naissance, Trauma-naissance (απόπειρα pieta’), performative παρουσίαση
απο το σχήμα Bodarch (Πέτρος Πέτρου, Στέλλα Χατζηπαναγιώτου)
«...όταν ο Πλάτωνας, σε συμφωνία με τις ανατολικές παραδόσεις, λέει πως ο
έρωτας δέν είναι τίποτε άλλο παρά η έλξη που δοκιμάζουν μεταξύ τους δύο μέρη
που είχαν υποστεί έναν διαχωρισμό, αφού πρώτα, άλλωτε ήταν ενωμένα, δέν κάνει
τίποτε άλλο απο το να περιγράφει, μ’ένα σχήμα θαυμαστής ποιητικής ομορφιάς, την
πιό μεγαλεπήβολη απόπειρα υπερνίκησης του τραύματος της γέννησης μέσω του αληθινά «πλατωνικού» έρωτα, του έρωτα του παιδιού για την μητέρα» Otto Rank απο το βιβλίο Ο μύθος του ανδρογύνου του Jean Libis.
Σύλληψη-ερμηνεία Bodarch (Πέτρος Πέτρου, Στέλλα Χατζηπαναγιώτου).

22:30-23:40 The Ballad of Genesis and Lady Jay (2011)προβολή ντοκιμαντέρσκηνοθεσία Marie Losier.

23:45-01:15 Gendernauts (1999), προβολή ταινίας, σκηνοθεσία Monika Treut.


ΠΕΜΠΤΗ

17:00-20:00 Workshop: “πολλαπλες αντανακλασεις”, θεατρικό παιχνίδι, Δέσποινα Μαραγκουδάκη Ηθοποιός- εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. 
Αντικείμενα και ρούχα που ορίζουν << ποιός είμαι;>>.
Λέξεις και φράσεις που ξεκαθαρίζουν << ποιός είσαι>>.
Ένα θεατρικο παιχνίδι ενηλίκων για την αναζήτηση του φαίνεσθαι και του είναι.

18:00-19:00 Διασυρμός γυναικών θετικών στον HIV, παρουσίαση Μαριανέλλα Κλώκα
Βήματα προς την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α". 

19:00-22:00 Workshop: BALLERINAS ή αλλιώς H Tέχνη του να μην Παίρνεις τον Εαυτό σου στα Σοβαρά, απο τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ευριπίδη Λασκαρίδη (σε χώρο κοντά στο θέατρο Εμπρός, που θα ανακοινωθεί προσεχώς). Στο workshop θα εξερευνηθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η μεταμόρφωση και η γελοιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν δημιουργικά θεατρικά εργαλεία για το χτίσιμο μίας περσόνας.

19:30-20:00 «pAsoumi»σύλληψη-ερμηνεία Λία Γιαννάκου από το προσωπικό της έργο «pAsoumi» θα μιλήσει για «τους 13 αστερισμούς του Ναζκ». Είσοδος κεφάτη και καρδιά ανάλαφρη.

20:00-21:00 Περί Ζώων (Ελφρίντε Γιέλινεκ), σκηνοθεσία Ευγενία Τζιρτζιλάκη
Aνάγνωση του πρώτου μέρους του θεατρικού έργου της Ελφρίντε Γιέλινεκ σε ομαδική μετάφραση Μαρίας Ρούσσου, Λίνας Φιλοπούλου και Ευγενίας Τζιρτζιλάκη. Το έργο θίγει τα θέματα της ερωτικής αγάπης,της πορνείας, του τράφικινγκ και της θρησκείας. Τα θέματα αυτά που εμφανίζονται με αυτή τη σειρά, κλιμακώνουν τη βία και την εξουσία πάνω στη γυναίκα ώς ψυχισμό και σώμα, εκθέτοντας τη βία αυτή ώς στοιχείο δεμένο με την κουλτούρα μας, με την κατανόησή μας του κόσμου, την κοινωνία και την θρησκεία μας. Ερμηνεύουν οι: Ερμιόνη Δόβα, Ελένη Οικονόμου, Κώστας Κοράκης.

21:00-21:30 Το ακατανόμαστο φύλο, Αποστόλης Αρτινός.
Μέσα από αναφορές στη ψυχαναλυτική και τη σύγχρονη μεταφεμινιστική σκέψη, το «θηλυκό» και γκέι «φύλο». Ένα φύλο που εξαντλείται στην αποφατικότητά του, στην αδυνατότητα της ονοματοδοσίας του. Ο ΑποστόληςΑρτινός είναι συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων σύγχρονης τέχνης.

22:00-22:30 Πλεϊμπακ, σύλληψη-ερμηνεία Pierre Magendie
Μια μελέτη-σόλο που εξερευνά την αλήθεια των συναισθημάτων και την προσποίηση της καλλιτεχνικής επικοινωνίας μέσω του καραοκέ και του πλεϊμπακ.

22:30-23:00 Α-Δελφικές Εορτές:
Μιά αδελφοποίηση μεταξύ Σύδνευ και Αθήνας, με τον Κώστα Τσιούκα χορευτή χορογράφο κάτοικο Αθήνας, και την Ντόροθυ Οικονόμου γλωσσολόγο κάτοικο Σύδνευ. Μιά λίστα με queer καταστάσεις και πρόσωπα με 70s μουσική.

23:30-0:45 Die Bettwurst (1971), προβολή ταινίας, σκηνοθεσία Rosa Von Praunheim.

01:00-02:00 The Raspberry Reich (2004), προβολή ταινίας, σκηνοθεσία Bruce LaBruce.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

17:00-18:30 Queer Αισθητική: Διάφωνα ΑΠΕΝΑΝΤΙ, πάνελ συζήτησης με τη Νίνα Ράπη, θεατρική συγγραφέα και τον Γιώργο Σαμπατακάκη, Επίκουρο Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Πατρών. Συντονισμός συζήτησης: Caroline May, εικαστικός. Παρουσίαση/συζήτηση για την queer αισθητική στο θέατρο και αλλού - θεωρητικά, πρακτικά, δυνητικά. "Το Queer δεν προσδιορίζει μια θετικότητα, αλλά μια τοποθέτηση απέναντι σε οτιδήποτε κανονιστικό." David Halperin.

18:30-20:00 Workshop LGBTQ κοινότητα & Ορολογίες, ομάδα Art-act.

20:00-20:30 Ψάχνοντας τις διαφορές, βρίσκοντας τις ομοιότητες
Με αφορμή τις δράσεις της Χρύσας Τσαμπάζη, και ιδιαίτερα την περφόρμανς 20 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΣΒΙΑ. ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΠΕΡΑ στην οποία συμμετείχε, ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας θα προσπαθήσει να μετατοπίσει τα κέντρα βάρους από τη διαφορά στην ομοιότητα, και από το σύνολο στο άτομο. Ή και αντίστροφα. σύλληψη-ερμηνεία Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

20:30-21:00 A queer history of computingΗλίας Μαρμαράς
Μιά απόπειρα να γίνουν ορατές εκείνες οι πλευρές της ιστορίας που συχνά ξεχνιούνται ή σβήνονται και μιά κριτική στην πεποίθηση που θέλει την τεχνική και τη σεξουαλικότητα διαχωρισμένες.

21:30-22:00 Actual wording, ομάδα χορού Carnation
To Actual wording είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας χορού Carnation, η οποία αφορά στην άμεση μετάφραση του ήχου σε κίνηση και του αντιληπτικού αποτελέσματος που αυτή παράγει, κάτω από μια πολύ συγκεκριμένη συνθήκη: οι θεατές δεν έρχονται σε επαφή με τον ήχο, σε αντίθεση με τις χορεύτριες, που διαμέσω ενός δέκτη και ακουστικών, λαμβάνουν από έναν πομπό κοινό ηχητικό σήμα.

22:00-22:30 Adieu. Επικήδειος για τον Emmanuel Lévinas, ομάδα Nova Melancholia (σκηνοθεσία Βασίλης Νούλας, ερμηνία Βίκυ Κυριακουλάκου) Performance πάνω στο κείμενο του Ζάκ Ντεριντά.

22:30-23:00 Ματωμένες καρδιές
Υπάρχει η αγάπη για όλες τις ματωμένες καρδιές, ακόμα και σε μιά Κυψέλη. Ένα μελόδραμα απο την Βίκυ Κυριακουλάκου και τον Κώστα Τσιούκα.

23:00-23:30 BANANA SPLIT
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης θα παρουσιάσει στη σκηνή του ΕΜΠΡΟΣ, δείγμα της νέας του δουλειάς με τίτλο BANANA SPLIT.  Αντλώντας από την μεταμόρφωση και τη γελοιότητα -δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Queer Performance- θα διασκεδάσει το κοινό δοκιμάζοντας να κατοικήσει ένα τελείως ξένο σώμα για 20' λεπτά.  Στο τέλος της Performance θα ενταχθεί η έναρξη της προβολής του ντοκιμαντέρ της Mary Jordan, Jack Smith and the Destruction of Atlantis, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να γνωρίσει τον πατέρα του Queer Performance. Ο Τζακ Σμιθ ασυμβίβαστος και αντιεμπορικός είναι λιγότερο γνωστός αλλά είναι ο άνθρωπος που επηρέασε βαθιά τον Andy Warhol, την Laurie Anderson, τον Robert Wilson και πολλούς άλλους. Σύλληψη - ερμηνεία: Ευριπίδης Λασκαρίδης, κοστούμι: Άγγελος Μέντης, μουσική: Γιώργος Πούλιος

23:30-1:05 Jack Smith and the Destruction of Atlantis (2006), προβολή ντοκιμαντέρσκηνοθεσία Mary Jordan.

01:15-02:00 Flaming Creatures (1963), προβολή ταινίας, σκηνοθεσία Jack Smith 

όλη την ημέρα: Βιλία και κείμενα ανταλλαγής για το φύλο και τη σεξουαλικότηταΣΑΒΒΑΤΟ

11:00-14:00 WORKSHOP Εκπαίδευσηφύλο και σεξουαλικότητα

14:00-16:00 WORKSHOP Νέες μορφές οικογένειας. Δημιουργία παραμυθιών για την ποικιλομορφία της γονεϊκότητας, από τις RAINBOW FAMILIES

17:00-18:00 video από το masturbation fest του Τορόντο και συζήτηση

18:00-19:00 Να γράφειςνα γράφεσαι και η έκδοσή σου (αφήγηση) Μαρία Σαρρή
Για πολλούς πολιτισμούς η πιό προσφιλής επιφάνεια για τις εγγραφές της εξουσίας είναι το γυναικείο κορμί. Καλυμμένο ή τελείως γυμνό πάντα λειτουργούσε ως ένα ζωντανό κείμενο προβολής των ιδεών για το κάλλος και τα ήθη όπως γίνονται αντιληπτά απο τα πατριαρχικά συστήματα. Οι γυναίκες πάντα υπήρξαν το χαρτί ή ο καμβάς και μόνο πρόσφατα έγινε ξεκάθαρο οτι έχουν το ρόλο του δημιουργού, δηλαδή του ενεργητικού, του γραφέα. Μια αφήγηση για την γραφή μέσα απο παραδείγματα εξιστορήσεις και εικόνες.

19:00-19:30 Οι Πόντιοι ως queer έθνος(παρουσίαση) Άκης Γαβριηλίδης
Στην παρουσίαση, θα εξετάσω κατά πόσον η έννοια του queering, δηλαδή της υπονόμευσης ή αποσταθεροποίησης των μονοσήμαντων εντάξεων, μπορεί από το πεδίο των σεξουαλικών ταυτοτήτων να επεκταθεί και σε εκείνο των εθν(οτ)ικών.

19:30-21:00 "Σεξουαλική εργασία, φύλο και μετανάστευση", πάνελ με τις Πάολα Ρεβενιώτη, Λιόπη Αμπατζή, Νέλλη Καμπούρη. Μια συζήτηση γύρω από τη σχέση της σεξουαλικής εργασίας με τη μετανάστευση και το φύλο. Μια προσπάθεια να σκεφτούμε την πορνεία με όρους εργασίας και όχι trafficking ή εξαναγκασμού. Η συζήτηση περιλαμβάνει προβολή του βίντεο "Ανδρική Πορνεία στην Ελλάδα' του The PaolaProject.

21:00-22:00 Μαμά 2U και Public Idiot, (performance) Ομάδα Αμάλγαμα
Προβολή αποσπασμάτων και συζήτηση για την έμφυλη-γυναικεία ταυτότητα στην ελληνική πραγματικότηταΜε τα έργα Μαμά 2U και Public Idiot η ομάδα Αμάλγαμα διερευνεί δημιουργικά τις θεωρίες της κοινωνικής κατασκευής του φύλου και της επιτελεστικής υλοποίησης αυτού. Στο έργο Μαμά 2U ο κύριος άξονας επιρροής είναι οι αναλύσεις της Τζούντιθ Μπάτλερ, όπου η έννοια του φύλου θεωρητικοποιείται ως παραστασιακή επιτέλεση, δηλαδή ως ένα κοινωνικό δράμα που αποκρυσταλλώνεται στο χρόνο, μέσω της επιτελεστικής επανάληψης (performative reiteration) σωματικών πρακτικών. Στο έργο Public Idiot παρουσιάζονται μορφές έμφυλων γυναικείων ταυτότητων στον «δημόσιο» και τον «ιδιωτικό» χώρο.. Αρκετά συχνά στο έργο, οι ιδιωτικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα οι «νομιμοποιημένες» μορφές της δημόσιας παρουσίας της ελληνίδας γυναίκας να αποκτούν ένα «άλογο» χαρακτήρα και να παραπαίουν ανάμεσα στο γελοίο και στο ανοίκειο

22:00-23:00 Ρεσιτάλ(performance) KammerTanz Coop (KTC) με τους: Αμαλία Κοσμά, Pierre Magendie και Αντώνης Σπορίδης 
Το ρεσιτάλ είναι ένα είδος παράστασης όπου ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης επιστρέφει στα έργα που υπήρχαν σταθμοί της καριέρας του μέσω μιάς ελεύθερης σύνθεσης όπου εναλλάσσονται στιγμές βιρτουόζικης εκτέλεσης και εξομολόγησης προς το κοινό.

Αυτό το Ρεσιτάλ παίζει με τους κώδικες και τους κανόνες ένος τέτοιου σόου και χρησημοποιεί μία παράλογη αφήγηση που συνδέει σκηνές άσχετες μεταξύ τους ώστε να πλάσει έναν καινούριο κόσμο, μια καινούρια πραγματικότητα.

23:00-23:30 ΤΕΟ Drag Show 

23:30- Bella Fuzz (live μουσική) και μετά ΠΑΡΤΥ!

Ακόμα, εικαστικά: Αντωνάκης Χριστοδούλου, Φωτεινή ΠαπαχατζήΔημήτρης Χαλάτσης, Ντόρα Οικονόμου,Μάγια Μπόντζου, Λίλη Ζιούβα, Βασιλεία Στυλιανίδου, Χρύσα Τσαμπάζη, Katie McGown, Géraldine Lafont, καιεγκατάσταση video και υλικού ερευνας περί Αρρενωπότητας απο την ομάδα QV zine, και αρχειακό υλικό, εκπλήξεις, κι άλλα δώρα για όλα τα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου