Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κείμενο Συμπαράστασης στους Σύριους πρόσφυγες και καλλιτέχνες

Η εξέγερση στη Συρία , που ξεκίνησε με την Αραβική Άνοιξη, μπήκε τώρα στον τρίτο χρόνο.
Ο λαός εκεί ζητάει την ελευθερία του και τη δημοκρατία από ένα στρατιωτικό καθεστώς που είναι 50 χρόνια στην εξουσία .
Χύθηκε πολύ αίμα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά αντιμετωπίζει την εξέγερση με μεγάλη βια . Οι νεκροί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ έχουν φτάσει τους 100.000.
Οι καλλιτέχνες της Συρίας από τη πρώτη στιγμή που άρχισε η εξέγερση ήταν στο δρόμο με το λαό και από τις πρώτες ημέρες συνέλαβαν 30 καλλιτέχνες (15 Μαρτίου 2011) Είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν βασανιστήρια και βία εναντίον τους μέσα στα κελιά . Πολλοί έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν από τη Συρία μαζί με το μεγάλο κύμα προσφύγων.
Για να αντιμετωπιστεί η βία του καθεστώτος στη Συρία προς τους εξεγερμένους μετά από έξι μήνες δημιουργήθηκε ο Ελεύθερος στρατός. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η βία, τις τελευταίες ημέρες το συριακό καθεστώς έχει επεκτείνει την αδιάκοπη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές αναγκάζοντας τους κατοίκους να φεύγουν με όλα τα μέσα . Αυξάνεται συνεχώς το κύμα προσφύγων. Ένα εκατομμύριο έχουν φτάσει οι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες , περίπου οι μισοί είναι παιδιά ,3,6 εκατ. εκτοπισμένοι εντός Συρίας (σύμφωνα με τον ΟΗΕ ), ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα.
Οι Σύριοι και οι Σύριες που βρίσκονται στην Αθήνα , έχουν φτάσει ως εδώ μετά από ένα δύσκολο ταξίδι καθώς αντιμετώπισαν τα κλειστά σύνορα. Δεν έχουν καμιά βοήθεια βάση της ιδιότητας τους ως πρόσφυγες , ούτε καν την αναγνώριση αυτής της ιδιότητας. Έρχονται αντιμέτωποι-ες με το απαράδεκτο σύστημα ασύλου , τη συνθήκη του Δουβλίνου , τις “σκούπες” στο κέντρο της Αθήνας, τα μεσαιωνικά κέντρα κράτησης.
Αντιμετωπίζουν καθημερινά τη βία, τον ρατσισμό και πολλοί είναι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια γιατί φοβούνται.
Το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός συμπαραστέκεται στον αγώνα του συριακού λαού, στους πρόσφυγες και στους καλλιτέχνες Σύριους, και τους προσκαλεί στο θέατρο. Θεωρεί δίκαιο το αίτημα των σύριων προσφύγων να φύγουν από τα κέντρα κράτησης.
Σας προσκαλούμε στο θέατρο για να ακουστεί η φωνή σας, να παρευρεθείτε στα
δρώμενα και να δημιουργήσετε.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου