Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Τρίτη 7 Ιανουαρίου (και κάθε Τρίτη) 08.00-10.00 μ.μ. Ανοιχτά εργαστήρια “Με νύχια και με δόντια για τα δικαιώματα μας”


Πως μπορεί ένας χώρος, μια κατάληψη να είναι πραγματικά ανοιχτός στη διαφορετικότητα, όχι ως ταμπέλα, αλλά ως καθημερινή πράξη και συνάντηση ανθρώπων με διαφορετική έκφραση;
Οι δράσεις “Με νύχια και με δόντια για τα δικαιώματά μας” έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2013, ως μια δημιουργική ανάγκη που γεννήθηκε μέσα από τη συνάντηση ανθρώπων στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Πρόκειται για μία ανοιχτή ομάδα ανθρώπων που εξερευνά χωρικά, βιωματικά και ανθρωπολογικά, το θέμα του “ξένου-ης”, της διαφορετικότητας, των δικαιωμάτων, της μετανάστευσης στη σημερινή ανοίκεια, εκτάκτου ανάγκης συνθήκη της Αθήνας, της Ελλάδας και του κόσμου όπου οι ανθρώπινες ζωές είναι ευάλωτες και απειλούνται καθημερινά (βλ. Λαμπεντούζα, Λευκάδα.)
Πρόκειται για μια πειραματική προσέγγιση δημιουργίας δρώμενων, μέσα από τις χειρονομίες, την μνήμη και τις αναμνήσεις, την σωματική έκφραση, την πολυγλωσσία, το παιχνίδι, το τραγούδι, τον χορό, την τροφή.
Πέρυσι προσκαλέσαμε διαφορετικές κοινότητες της πόλης να εκφραστούν μέσα από το θέατρο, την ποίηση, το χορό, τη μουσική, το φαγητό για θέματα που τους – μας αφορούσαν και αφορούν ακόμα.
Επιδιώξαμε μαζί με κοινότητες και ομάδες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική (Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε, Σιέρα Λιώνε, Νιγηρία, Σενεγάλη) να γίνουν δράσεις στο Εμπρός, ώστε ο χώρος του Εμπρός να είναι ανοιχτός και σ’ αυτές τις διαφορετικές κοινότητες που κατοικούν την πόλη.
Φέτος βρισκόμαστε όλες και όλοι μαζί, επιδιώκοντας μια κοινή έκφραση μέσα απο τη διαφορετικότητα. Μιλάμε και εκφραζόμαστε σωματικά για αυτά που με νύχια και με δόντια σήμερα – καθημερινά διεκδικούμε, σε μια εποχή που τα απλά και απαραίτητα εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας. Συνδράμουμε με απλές καλλιτεχνικές μεθόδους στην ουτοπία της πόλης.
Επιθυμούμε οι πολλές γλώσσες της Αθήνας να μεταφερθούν για άλλη μια χρονιά στον χώρο του Εμπρός.
Να μιλήσουμε και να εκφραστούμε για το ταξίδι – τη διαδρομή, ώσπου να φτάσουν ή να φύγουν άνθρωποι απο εδώ η από αλλού, για τις διαδρομές μας στην Αθήνα, για τη κατοίκηση και τη ζωή στην πόλη, για τα δικαιώματα στην πόλη, για τον δημόσιο χώρο για τη κοινή χρήση και ζωή. Συναντιόμαστε για να σκεφτούμε, να βρούμε, και να συνδημιουργήσουμε τρόπους για μια συμμετοχική πόλη, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Με ανοιχτά αυτιά, ακούμε και μαθαίνουμε – ο κάθε ένας από τη διαφορετικότητα και το βίωμα του κάθε άλλου. Μοιραζόμαστε τις ιστορίες, τις εμπειρίες, τα τραγούδια, τα βιώματα, το φαγητό.
Το “Με Νύχια και με Δόντια” θέλουμε να αποτελεί έναν χώρο ανταλλαγής για την Αθήνα, συγκατοίκησης και συν δημιουργίας των διαφορετικοτήτων, σε αυτή ακριβώς τη φάση που τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, που άνθρωποι έρχονται από πολέμους και χάνονται στη θάλασσα, που τα σώματα μας είναι ευάλωτα και τρωτά καθημερινά στους δρόμους της πόλης.
Σας καλούμε να συμμετέχετε ‘’με νύχια και με δόντια’’ ανεξαρτήτου φυλής, προέλευσης, καταγωγής, χρώματος, φύλου, σεξουαλικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γλώσσας, κ.α…
Με αφηγήσεις δικές μας αλλά και των άλλων θα δημιουργήσουμε δράσεις στον χώρο του Εμπρός, σε δημόσιους χώρους και περπατώντας την πόλη.
Συμμετέχουν Χριστίνα Θωμοπούλου artist, Λία Γιαννακού actress-performer, Ελένη Τζιρτζιλάκη αρχιτέκτων – community artist (www.nomadikiarxitektoniki.net) Παναγιώτης Aνδρονικίδης (Ομάδα elanadeistikanoume, http://elanadistikanoume.blogspot.com/), Alphonso Thiaby, Jawadi Abdullah, Omar Rose, Chalil Αlizada, Δημήτρης Σαμίρ, Jadi, Ariel Abrahams κ.α. 
Η ομάδα είναι ανοιχτή και σας καλεί να συμμετάσχετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου